Timo Martikainen

Lakiasiat kokemuksella

Kirjaudu

Lakikolumnit

Saako lääkäri kouria rintoja ja imeä nänniä

B:n maatessa tutkimuspöydällä A oli levittänyt tutkimuksessa tarvittavan geelin paljain käsin B:n rinnoille molemmin käsin ja todennut, että B:llä on kauniit ja hyvän muotoiset rinnat. Ultraäänitutkimuksen jälkeen A oli kokeillut rintoja uudelleen, pyytänyt B:tä nousemaan seisomaan ja kokeillut rintoja jälleen. Sen jälkeen A oli pyytänyt B:tä lypsämään rintaa eritteen esille saamiseksi. Kun sitä ei ollut tullut, A oli kokeillut nänniä ja puristellut sitä sekä pyytänyt lupaa saada maistaa rintaa. B oli luvannut, jolloin A oli ottanut rinnan käteensä, imenyt nänniä ja kokeillut tämän jälkeen vielä rintoja.

Korkeimman oikeuden mukaan tutkimustoimenpiteeseen suostuminen ei tarkoita, että potilas luopuisi seksuaalisesta itsemääräämisoikeudestaan. Tätä itsemääräämisoikeutta voidaan loukata, jos potilas tutkimuksen varjolla joutuu alistumaan tosiasiassa seksuaalisen teon kohteeksi siinä uskossa, että teko on osa asianmukaista ja välttämätöntä tutkimusta. Tällaisessa tapauksessa taivuttaminen tapahtuu jo silloin, kun tutkimuksen suorittava henkilö asemaansa hyväksikäyttäen tutkimuksen varjolla erehdyttää potilaan alistumaan tällaiseen tekoon. Asianomistajan ei ole edes väitetty antaneen suostumusta seksuaaliseen tekoon

 

Korkeimman oikeuden mukaan tämä oli rikos ja alemmat oikeudet toista mieltä. Miksi rintojen kouriminen ja imeminen ei olisi muka rikos? Käräjäoikeus totesi, että nännin imemiselle A oli saanut tutkittavan luvan ja ettei lääkäri ollut tutkimuksen yhteydessä seksuaalisesti kiihottunut tai pyrkinyt toteuttamaan seksuaalisia tarpeitaan tutkittavan henkilön avulla. Hovioikeus ei muuttanut ratkaisua. Aika sinisilmäisiä alemmat oikeusasteet ovat kyllä olleet. Eihän nänniä nyt varmuudella tarvitse hoitotarkoituksessa imeä, Haloo?

 

No tässä nähtiin miten yksinkertaisestakin asiasta voidaan olla eri mieltä. Jos kansa olisi asian ratkaissut, asia olisi ollut selvä. Mutta rikosoikeudessa asioita arvioidaan toisin ja kun rikoslaissa edellytetään että teko on seksuaalinen teko, niin jos se ei ole täysin selvää, syyte tulee hylätä.

 

Tämän jälkeen ko. lääkäri varmaankin suorittaa tutkimuksensa jossain muualla kuin sairaalassa.

 

timomartikainen

Copyright © 2014 Timo Martikainen. All Rights Reserved.